- MKB-bedrijven die internationaal zaken doen kunnen bij hun bank veel geld mislopen door koersschommelingen.
- Bij expertbedrijf iBanFirst kun je je met termijncontracten tegen dit risico indekken.
- Het is zelfs mogelijk om zonder risico rendement te behalen op valuta-exposure.
- Verder kun je je betalingen 24/7 volgen.
Fluctuerende wisselkoersen, trage transacties en onduidelijkheid over de koers waarmee je een betaling doet of ontvangt, kunnen ondernemers serieus geld kosten. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn, kun je veel geld te besparen op je internationale betalingen. Hoe zit dat?
80 procent van de wereldhandel wordt in dollars afgerekend. Het behoeft dan ook geen betoog dat een daling of stijging van deze Amerikaanse munt een enorme impact heeft op de winsten van bedrijven.
0800-nummers
Grote multinationals worden door banken goed ondersteund bij hun internationale betalingen. Maar de service voor MKB-bedrijven is een stuk kariger. Deze ondernemers zijn vaak aangewezen op 0800-nummers, waarbij het lang duurt voordat ze de juiste persoon te pakken krijgen. Ook verlopen transacties traag, is het aantal valuta waarin kan worden gehandeld beperkt en is vaak onduidelijk tegen welke valutakoers hun producten of diensten uiteindelijk worden afgerekend.
Die beperkt het zicht op de bedrijfsvoering en leidt tot onnodige kosten. iBanFirst is in 2016 in dit gat gesprongen en biedt MKB-ers de diensten, service en pricing die grote bedrijven bij banken wél hebben.
Optie 1: maak gebruik van een payment tracker
Anders dan bij binnenlandse betalingen, waar het geld een minuut later op de rekening verschijnt, zijn internationale betalingen vaak een black box, legt Joost Derks, valuta expert iBanFirst, uit. “Het gaat via verschillende (internationale) banken, waardoor er geen zicht is op waar het geld zich bevindt.”
iBanFirst heeft een payment tracker ontwikkeld, waarmee zowel de ontvangende als betalende partij kan checken wat de status van een betaling is. “Het is vergelijkbaar met schoenen die je bij Zalando koopt en waarbij je de bestelling precies kunt volgen. Die transparantie maakt het voor bedrijven in het buitenland ook aantrekkelijker om zaken met jou te doen.”
Optie 2: sluit een termijncontract af
Ondernemers kunnen ook onder de streep meer geld overhouden door hun valutarisico’s af te dekken met behulp van termijncontracten. “Wisselkoersen kunnen soms behoorlijk fluctueren”, vertelt Derks. Vorig jaar steeg de dollar met ruim 20% om vanaf oktober 2022 weer met meer dan 10% te dalen. En de Zwitserse frank is in januari 2015 van 1,20 euro naar pariteit gegaan: dat was een aardverschuiving.”
Voor bedrijven die veel zaken doen over de grens hebben dergelijke schommelingen een directe impact op hun omzet en winst. “Stel je bestelt nu een container met goederen in China, die pas over vier maanden in de Rotterdamse haven aankomt. Je moet dan pas in oktober afrekenen, maar wat de koers dan is, kun je nu nog niet voorspellen. Het kan positief uitpakken, maar ook negatief. Dat is een enorm risico.”
Daarom biedt iBanFirst ondernemers de mogelijkheid om hun valutarisico’s af te dekken met behulp van termijncontracten.
Drie varianten
Er bestaan drie varianten. Met het fixed termijncontract leg je de koers vast op een vooraf vastgestelde datum. Je weet dan precies tegen welke koers je die container over vier maanden moet afrekenen.
Je kunt ook kiezen voor een flexibel termijncontract, waarbij je de koers vergrendelt, maar een ruimer tijdvenster krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld over twee maanden de eerste container afrekenen en over vier maanden de volgende, tegen dezelfde koers.
Maar het is ook mogelijk om een positief rendement te behalen op je valuta-exposure. Hiervoor is een dynamisch termijncontract ontwikkeld. Ook hierbij dek je je in tegen een ongunstige wisselkoers, maar mocht de koers de goede kant op bewegen, dan profiteer je daarvan.
Welk termijncontract het meest gunstig is, valt volgens Derks niet in algemene zin te zeggen. “Je moet kijken welke rol het valutarisico speelt in je bedrijfsproces en in hoeverre je het koersrisico kunt lopen. Dat verschilt per bedrijf: de ene onderneming rekent 5 procent van de producten af in dollars, de andere maar liefst 80 procent. Daarnaast moet je ook bij jezelf nagaan in welke mate je een valutarisico wíl lopen.”
Optie 3: Kies een aanbieder met lage kosten
Een derde manier om goedkoper uit te zijn met internationale transacties, is door kritisch te kijken naar de kosten. De kosten van banken zijn vaak ondoorzichtig. “Ze rekenen een opslag op de koers, maar als niet duidelijk is wat de koers is, weet je ook niet hoeveel je aan de bank moet betalen”, zegt Derks. “Bij iBanFirst zie je vooraf precies tegen welke koers een internationale betaling plaatsvindt en weet je dus ook exact wat je betaalt. Bovendien zijn onze kosten relatief laag, mede omdat wij geen grote overhead hebben.”
Optie 4: Doe je veel zaken in de VS? Open een lokale dollarrekening
Voor klanten die veel zaken doen in de VS komt er nog een extra service bij. iBanFirst biedt binnenkort de mogelijkheid om een lokale dollarrekening te openen, waarmee binnenlandse betalingen kunnen worden gedaan.
“Stel dat Amazon.com producten uit jouw webshop verkoopt, dan kun je een bankrekening in de VS opgeven. Er hoeft dan geen extra bank meer tussen te zitten en er hoeven ook geen dollars meer te worden omgewisseld. Hierdoor verlopen deze betalingen sneller én goedkoper”, legt Derks uit.
Handige tool
Al met al leiden de payment tracker, termijncontracten en de eenvoudige en lage kostenstructuur tot aanzienlijke besparingen op transacties in buitenlandse valuta. Ben jij benieuwd in hoeverre jij goedkoper uit bent dan bij je huidige bank? Dat kun je berekenen met deze handige tool.